Tu ce știi despre coduri deșeuri?

Ne-am chinuit destul de mult să intrăm în Uniunea Europeană, iar odată cu aderarea României la UE au venit atât beneficii cât și destul de multe obligații. Unele obligații sunt mai mult sau mai puțin ciudate, doar că unele sunt chiar ok. Iar când vorbesc despre acele „obligații ok” mă gândesc la toate măsurile impuse pentru protecția mediului.

Și totuși, privesc mai întâi problema dintr-un alt punct de vedere: chiar trebuie să fim obligați? Se pare că da. În mod normal, protecția mediului ar trebui să fie un obiectiv și o dorință prezentă în gândul fiecărui om din lume, însă din păcate nu e tocmai așa. Iar acest lucru poate fi observat foarte ușor dacă stăm să privim deșeurile aruncate complet aiurea în spații verzi, râuri, păduri dar și în orașe mari și care se doresc a fi civilizate.

Părerea mea e că unii oameni pur și simplu sunt imposibili. Exact cum era și într-o reclamă de la TV: n-ai cu cine. Și este un adevăr chiar trist, deoarece unii acționează într-un mod complet greșit, tăindu-și singuri craca de sub picioare. Spun asta pentru că atunci când poluăm, nu facem numaidecât rău naturii, ci ne facem nouă rău în primul rând. Tot noi trebuie să suportăm mizeria, aerul poluat, lipsa spațiilor verzi șamd. Iar de cele mai multe ori suportăm de fapt acțiunile altora.

Revin însă la acele coduri deșeuri pe care le menționam în titluri. Am fost curios și chiar am întrebat câteva persoane dacă au auzit măcar o dată de aceste coduri pentru deșeuri, iar puține au fost răspunsurile de genul „da, am auzit”. Greșeala ne aparține atât nouă pentru că nu ne informăm destul, cât și autorităților competente care poate că nu știu să promoveze eficient unele măsuri sau alte aspecte de acest gen.

Conform unei măsuri emise de Uniunea Europeană, deșeurile au fost structurate sub forma mai multor tipuri care la rândul lor au primit anumite coduri. Astfel se urmărește cu siguranță crearea unei rețele de reciclare cât mai inteligente și eficiente. Iar măsura este una ok, cred eu, deoarece chiar avem nevoie de un sistem de reciclare cât mai bine gândit și cât mai bine pus la punct.

Astfel, vehiculele scoase din uz au codul 16 01, deșeurile din construcții sau demolări au codurile 17 01, 17 02 si 17 04 iar deșeurile de ambalaje poartă codul 15 01. Desigur, mai există și alte categorii precum și alte coduri deșeuri, însă cu siguranță nu creează foarte mult interes. Și spun asta pentru că noi incă suntem la capitolul în care nu punem hârtia la hartie, sticla la sticlă șamd cu toate că nu e deloc greu.  

Ți-a plăcut? Dă-l mai departe.

Leave A Comment