Depui la bancă 1000 lei și după 1 an retragi 950!

Azi la CEC un leu depui, mâine el va face pui. Sau NU. Se poate înlocui CEC cu orice bancă din Romania. Cică așa era vorba acum ceva ani buni. Nu știu cât de adevărată este, când era vorba la modă nu aveam interacțiuni cu ochiul dracului. Morții cu morții și vii cu vii. În prezent nu doar că leul tău nu face nici un pui, e foarte posibil să moară și el. La 18 din cele 23 de banci din România analizate de Finzoom asta se întâmplă.

Îi rog pe cei care încă mai cred că o bancă are un maldăr de bani din surse proprii din care oferă credite să se oprească din citit acum și să revină când sunt cu picioarele pe pământ. Nu ăsta este principiul unei bănci. Banca oferă credite din depozite. Practic, banca intermediază legătura între cei care au bani și cei care au nevoie, evident totul contra unei sume.

Din toată afacerea asta ar trebui să iasă toate părțile implicate activ în câștig nu? Adică cel care a adus banii printr-un depozit și banca pentru că a intermediat schimbul. Asta ar trebui să se întâmple în teorie. În practică doar banca are ceva de câștigat. Pentru că banca ia de la cel creditat în jur de 10% dar oferă celui deponent 1%.

Banii în bancă – un subiect tabu

Exemplul celor de la Finzoom se referă la un depozit în bancă de 1000 lei pe o perioadă de 1 an. 1000 lei, bani de care banca se folosește pentru a face profit. Profit din care o parte ți se cuvine ție, drept multumire că ai ales să colaborezi cu ei și că le-ai asigurat un cash-flow. Până aici totul corect și cinstit. Doar că trebuie să plătești și tu ceva băncii că a lucrat pentru tine. Unde mai pui că dacă tu încasezi dobânda înseamnă că realizezi un venit și automat își vrea și statul partea prin impozitul pe venit. Dar să vedem cum stă treaba pur matematic.

Azi deschizi un depozit de 1000 lei. Peste fix 1 an când o sa vrei să îți retragi banii, o să afli că ai câștigat 16 lei, în cel mai fericit caz, sau ai pierdut 50 lei. Da! Fix așa! Tu depui 1000 lei și retragi 950 lei. Unde mai e corectitudinea? După ce că te folosesti de banii mei și nu îmi dai nimic, mai îmi și iei din ei.

Eu unul sunt adeptul banilor pe plastic dar într-un cont curent. Pentru că e mai comod, mai sigur și evit la magazin să mi se dea restul în gumă de mestecat, bomboane sau pachete de servețele. Chiar și economisirea tot în cont curent o fac, niciodată într-un depozit, pentru că pur și simplu nu este profitabil.

Hmm dacă mă gândesc bine ar trebui să dea ceva și pe banii din contul curent, mai puțin decât un depozit la termen dar să fie ceva. Și NU, nu pe minus!

Ți-a plăcut? Dă-l mai departe.

Leave A Comment