Cum ieși cu mașina din țară dacă nu este pe numele tău

Anul ăsta va trebui să ieșim cu mașina din țară și cum BUB-car nu este pe numele nostru, m-a izbit întrebarea ce acte îmi trebuie pentru asta. Și am început să mă documentez. Teoretic nu este chiar atât de complicat având în vedere că vom călătorii doar în țări europene. Vă spun și vouă ce acte trebuie să aveți la voi, în caz că vreți să ieșiți cu mașina din țară și nu sunteți voi proprietarii.

Preferăm vacanțele făcute cu mașina

În primul rând pentru că este mult mai comod decât cu autocarul. Este adevărat, poate că e puțin mai scump așa dar își oferă mai multă libertate. Conduci când vrei, faci pauză când vrei! Un mare avantaj, zic eu, este că la destinație, pe toată perioada sejurului ai transport local dacă ai nevoie. Fară rent-a-car și fără excursii la suprapreț organizate de agenții locale. Te duci fix acolo unde vrei că doar ai mașină.

Vola.ro

Anul acesta pentru vacanța de vară am ales, din nou, Grecia. Pentru că ne place și pentru că este o destinație acceptabilă! Având în vedere că este un an mai aglomerat financiar, a fost alegerea cea mai înțeleaptă. Și nu mergem singuri, vin și nașii și mulți prieteni. În total vreo 15 persoane, în 6 mașini! Am fost toți de acord că acest mod de transport e cel mai ok în situația de față.

Gata că deviez prea mult de la subiect, deja sunt cu gândul la vacanță. Hai să vă spun ce acte vă trebuie să ieșiți cu mașina din țară.

Declarație sau contract de comodat?

Nu vă zic de situația în care mașina este pe firmă, e cea mai simplă și nu necesită decât o împuternicire din partea firmei. În cazul în care mașina este pe numele părinților, proprietarul mașinii va trebui să dea o declarație la notar care costă undeva între 35 și 50 lei. Dacă mașina este pe numele altei persoane fizice, este necesar un contract de comodat. Acesta se face tot la notar și costa în jur de 60 lei.

De reținut este că documentul, fie el declarație sau contract de comodat, trebuie tradus în limba țării în care mergi sau prin care vrei să treci. Se acceptă și traducerile în limba engleză. Pentru asta trebuie să mergi la un birou de traduceri. Costul pentru o traducere autorizata este undeva la 18 lei/pagina. Eu personal am colaborat cu cei de la Traduceri10.ro, au fost flexibili și punctuali. Rețineți! Traducerea trebuie să fie autorizată!

Presupun că nu trebuie să vă mai spun de talon cu ITP valabil, asigurare RCA valabilă și permis de conducere. Cam asta e tot ce îți trebuie ca să ieși cu mașina din țară dacă nu e pe numele tău.

Drumuri bune să aveți!

Ți-a plăcut? Dă-l mai departe.

One Comment

  1. Giorgiana-Reply
    6 September 2016 at 21:59

    Buna seara azi am fost la notar i.am explicat că prietenul meu este plecat deja în Anglia si dorește si masina care e pe numele mamei lui. Mi.a spus că nu se poate face nimic să o trimitem si sa o poata folosi fără ca el să.fie în țara pentru a face contractul de comodat legalizat. Totuși am citit pe net ca acest contract nu trebuie neapărat legalizat. Ar putea să îl facă mama lui si sa il trimită la el?poate folosi Masina pe baza acestui contract fără ca el să fie legalizat? Va rog daca puteți să mă ajutați. Multumesc mult.

Leave A Comment