Cum e cu asigurarea RCA și cum o plătim degeaba

Cel mai dezbătut subiect în rândul șoferilor este asigurarea RCA. Asigurare care în teorie ar trebui să te protejeze și să te ajute să eviți neplăcerile financiare în caz de accident. Yeah right! Vezi să nu. Citeam puțin mai devreme aici cum că pe lângă Astra Asigurări, un alt asigurator are probleme financiare. No shit? Oare de cine este vorba?

Întradevăr, recunosc, nu sunt foarte informat în domeniul asigurărilor dar la Astra chiar nu mă așteptam să intre în faliment. Surpriza numărul 2 care defapt pentru mine nu este o surpriză, este Carpatica Asig. Spun că nu este o surpriză pentru că mă așteptam la asta tot auzind în stânga și în dreapta că nu prea plătesc daunele.

Cu asigurare RCA la Astra mi-a făcut curu garaj

Pentru cei care nu știau deja, vara trecută am avut un accident cu BUB-car. Nu major. Un Chrysler 300c mi-a făcut curul garaj în drum spre casă de la mare. Bineînteles că avea asigurare la Astra SA. Oricum la ce motorizare avea, mulțumesc zeității că nu era înmatriculată pe Bulgaria. În fine, el a scăpat lejer cu o zgârietură. Eu? Bara spate spartă, haion îndoit, sistem de tractare îndoit, priză ruptă și câte ceva de îndreptat pe la portbagaj. Când am văzut că are RCA la Astra, am preferat să mergem la Poliția Constanța pentru declararea evenimentului, că știam eu că dacă face constatarea poliția, asiguratorul nu mai face figuri la plata daunelor.

Surpriză! Poliția nu se bagă man! Având în vedere că șoferul implicat și-a recunoscut vina, nu mai ține de ei și am fost “obligați” să facem constatare amiabilă. Nu zic că am pierdut vreo 4 ore prin secție până să ni se spună asta. Am făcut amiabila și am plecat iar la drum spre București.

Abia acum a început distracția

La momentul respectiv, Astra nu mai avea nevoie să facă nimic. Nici să vândă, nici să constate, nici să plătească. Se ocupa de tot Fondul de Garantare al Asiguraților, FGA, care apropo este o glumă proastă. M-am documentat bine și am demarat procedura pentru repararea BUB-ului. Primul pas a fost să trimit o cerere de deschidere dosar de daună la FGA. După vreo 3 săptămâni și nenumărate telefoane la ei, au reușit să ajungă și la mine și să mă programeze pentru constatare.

Primul șoc în toată afacerea asta a fost când am mers la constatare. De ce? Nu aveam poze de la locul accidentului! 

Inspector: Păi cum domn`le nu ai poze de la locul accidentului?

Eu: NU! Am mașina afară lovită. Eram cu soția și părinții în mașină. Ei s-au speriat, eu m-am pierdut puțin cu firea că mi-a lovit mașina, am omis să fac poze.

I: Păi și eu de unde știu că a avut loc accidentul?

E: Tocmai ce v-am spus mai devreme că am fost la poliția rutieră din Constanța, ne-au testat pentru alcool pe amândoi, am depus declarație privind accidentul. Am număr de înregistrare!

I: Păi bine, bine. Dar de unde știu eu că nu v-ați înțeles!

E: Bravo domnu` inspector! Apăi eu strâng din buci 1 an de zile să strâng bani să îmi iau o mașină decentă. Și la câteva luni mă înțeleg cu unul de la 300 km distanță să mă lovească. Da nu aleg așa pe oricine. NU! Aleg unu` cu asigurare la Astra că sunt masochist. Acum serios, așa față de prost am?

I: Nu exagerați! Nu a spus nimeni asta, doar că mi se pare ciudat că nu aveți poze.

E: Bun, asta da, este greșeala mea. Dar ce legătură are asta cu accidentul? Omul a recunoscut că e vinovat de ce mai purtăm toată discuția?

I: Nu știm încă cine este vinovat! Asta o să stabilească ancheta noastră.

E: Poftim? Cum adică nu știm cine este vinovat? Am fost lovit în spate! Sau luați în calcul ca e posibil să fi intrat în intersecție cu spatele cu 40km/h?

I: Să nu exagerăm totuși. Încercațî să luați legătura cu domnul și să vă trimită poze cu mașina lui.

E: O să îl sun. Mi se pare stupid ca eu să fac asta dar o să o fac. Totuși ce se întâmplă dacă nu îmi trimite poze?

I: Dacă nu vă trimite pozele avem o problemă. Trebuie să îl dați în judecată.

E: Tot eu? Dar voi până la urmă ce faceți?

I: Stabilim vinovatul! Aveți aici autorizația de reparație să vă faceți mașina. Vedeți că e valabilă doar 30 de zile. Aveți dreptul să o reparați în orice service, dar dacă tot sunteți aici, eu v-aș recomanda să cereți o cotație.

Practic a fost subtil și fin modul în care mi-a recomandat un service anume. Totuși nu am ales service-ul din cauza recomandării lui, ci pentru că am mai lucrat cu ei. Mare greșeală, oarecum! Eram deja împăcat cu ideea că trebuie să îmi fac mașina pe banii mei și că pe urmă o să îi recuperez undeva la paștele cailor. Dacă o să îi mai recuperez! Am avut mare noroc că cel care m-a lovit a fost om înțelegător, a mai răspuns la telefon și mi-a trimis pozele cu avaria mașinii lui pe email. Acum să își facă inspectorul treaba.

Al 2-lea șoc l-am avut în momentul in care mi-a fost făcut devizul. V-am spus, bara spate spartă, haion îndoit, sistem de tractare îndoit, priză ruptă și ceva tinichigerie, nici mai mult nici mai puțin de 7200 lei

Eu: Cââââââttttt?

Service: 7200 lei cu totul, piese plus manoperă.

E: Nu vă supărați pe mine doamnă dar îmi reparați juma de mașina?

S: Nu, inlocuim doar ce este pe deviz.

E: Bine bine, dar costă cât o treime din pretul de achiziție al mașinii.

S: Având în vedere că sunteți cu Astra și plătiți reparația din buzunar vă putem ajuta cu plata sumei în 2 rate

E: Ooooo dar ce ajutor. Vă mulțumesc, nu e ca și cum aș plăti aceeași suma. Acum devin și sclavul vostru că am rate doar cu buletinul la service.

În fine, nu prea am avut ce face și am reparat mașina la ei. Spuneam mai sus ca a fost oarecum o greșeală asta. Mașina a ieșit super ok, doar piese originale, vopseaua a ieșit impecabilă. Am văzut și piesele vechi ca să mă asigur că le-am schimbat și dacă vroiam le puteam lua acasă. Problema a fost cu priza de la sistemul de tractare, priză de 200 euro, plătită din banii meu, care nu o am montată pe mașină nici azi, la mai bine de 3 luni de când am scos mașina din service. Prima dată au comandat baieții piesa greșit, pe urma piesa a venit greu, pe urma piesa era dar nu aveau nici un electrician să o monteze și tot așa.

Legea scrisă cu picioarele și gândită cu curu

DA! Fix așa sunt legile în țara asta. Facem un Fond de Garantare al Asiguraților, care teoretic este o instituție pentru protecția cetățeanul în tot ceea ce înseamnă asigurari, practic e legată de mâini și picioare și nu prea te ajută cu nimic. De ce?

Astra SA se judecă la tribunal pentru faliment, automat are toate conturile blocate, nu mai poate face nimic. Totuși decizia de faliment încă nu este definitivă și irevocabilă. FGA ar plăti daunele, că spune că are sumele necesare, dar nu are voie prin lege să facă nimic până hotărârea nu e definitivă și irevocabilă. Cât va dura asta? Vreo 2 ani! În timpul asta eu practic am investit o suma de bani pe care la fel de bine aș fi putut să o pun în bancă și să îmi iau dobânda. Sau să fac orice altceva cu banii ăia că în fond erau ai mei.

Oare nu cumva treaba FGA era să supravegheze firmele de asigurări să nu se ajungă într-o situație de genul? Sau în momentul în care se ajunge la o situație de genul să apeleze la bugetul lor și să facă plățile instant? Zic și eu, că doar încasează cotă parte din fiecare asigurare RCA. Dar NU. Ei tot strâng la ciorap, sau foarte bine în bancă, își iau dobânda și noi pulimea așteptăm să ne pice și nouă de o ciorbă la un moment dat. Asta dacă se va întâmpla, ramâne de văzut. Eu oricum sunt hotărât să merg până-n pânzele albe ca să îmi recuperez prejudiciul până la ultimul ban.

Să creștem prețurile la RCA că proștii plătesc

Era evident că trebuie să acopere cineva gaura dată de Astra. Oare cine? Ia să vedem ghiciți? Dacă ați răspuns noi șoferii, felicitări, dacă nu ori aveți 12 ani, ori sunteți naivi. Cum acoperim gaura? Simplu, creștem prețurile! Mai am o lună și îmi expira asigurarea RCA așa că am început să mă interesez de prețuri. Anul trecut am plătit 655 lei cu B6 pentru 1 an. Anul acesta, cea mai mică asigurare RCA cu B8 tot pe 1 an este vreo 850 lei. Asta înseamnă aproape 200 lei în plus față de anul trecut, cu toate că am clasa de bonus mai mare și teoretic și reducerea la fel. Tot să te mai plimbi cu mașina. Noroc cu cei de la eMAG care au început să vândă asigurări RCA în 12 rate fară dobânda!

Ți-a plăcut? Dă-l mai departe.

Leave A Comment